Moreel beraad

workshop-moreelberaad-filosofie

 

 

 

 

Met de workshop moreel beraad bied ik een praktische methode om gevoelige vragen of lastige besluiten rond werkinhoudelijke dilemma’s of rond de omgang met elkaar constructief (en plezierig) met elkaar te bespreken.

Deel je mijn verbazing hoe vaak er in een organisatie of een team ‘om de hete brij wordt heen gedraaid’? Medewerkers voelen dat er een kwestie of vraag ligt die ethisch van aard is, die raakt aan integriteit, aan waarden die op het spel staan.  De kwestie vraagt om meer dan een snelle oplossing, of advies, maar verdwijnt door ongemak of door de waan van de dag onder tafel. Er is geen tijd en aandacht voor, of de competentie ontbreekt om er constructief iets mee te doen.  Een aanzet tot een gesprek blijft hangen op uitwisselen van meningen, of de kwestie wordt overruled. Er blijft een gevoel van frustratie, irritatie of machteloosheid hangen. Je weet niet hoe je samen zorgvuldig kunt verder komen.

 

De methode moreel beraad helpt je om helderheid te vinden in een lastige kwestie. Wat staat je te doen? Je leert om de kwestie stap voor stap zorgvuldig af te pellen en om vervolgens een antwoord (een verantwoord besluit) op te bouwen. Dat geeft rust in het gesprek en geeft een doordacht afgewogen inzicht. De helderheid van een conclusie stimuleert de moed om ernaar te handelen.

Moreel beraad is een methode, maar het is meer dan een techniek, meer dan een stappenplan. Het doet een beroep op de inzet van jou als persoon.  Omdat ik vanuit een filosofische achtergrond werk, wordt deze methode door mij verfijnd door de socratische vraag- en onderzoeksmethode. Daarmee voorkom ik dat we een stappenplan toepassen als een methodiek die buiten onszelf blijft. Een moreel beraad raakt aan waarden die ertoe doen.

 

Kijk op de pagina HOME  bij de vragen voor meer informatie of kijk voor de opleiding gespreksleider moreel beraad in het menu in de rechterkolom.

In 2003 ben ik door Nijerode University European Business Ethics Institute gecertificeerd als trainster Moreel Beraad en heb ik met tientallen organisaties gewerkt.

 

Hella van den Elshout

Deze workshop geef ik eveneens in de vorm socratisch motiveren. Werken met een ongemotiveerde client of zelf je motivatie verliezen vraagt om bezinning. Wellicht kun je de ander en jezelf andere vragen stellen en uit de discussiehouding en overtuiging blijven. Niet gemotiveerd zijn blijkt vol betekenis te zitten waar je wel degelijk wat mee kunt

Ik geef socratisch motiveren op terugkerende basis aan jeugdzorg medewerkers, gedragsdeskundigen en psychologen.

Hella van den Elshout

 

 

Zie onder sectoren waar ik gewerkt heb met mijn workshops,